Het walsen van de T-profielen van 70x35mm voor de voor– en achterwielen.

Nadat enkele pogingen met een minder stabiele wals waren mislukt en uitbesteden bij een professionele walserij onbetaalbaar bleek hebben we eerst naar eigen inzicht een nieuwe wals gebouwd. De 2 motoren waren 10 jaar geleden uit het oud ijzer gered, platen laten snijden, gaten en lagerblokken gefreesd en … walsen. Gelukkig bleek dit te werken en waren goede rechte hoepels te produceren. We hadden ook niet veel keuze, de ca 20 lengtes T profiel lagen al te wachten.

Het juiste recept gevonden, goed vet houden en in stapjes steeds een beetje verder doordrukken.

Omdat langs elkaar walsen bij deze diameter niet gaat de hoepels open gelaten, uitlopen eraf gezaagd en kwart ertussen gelast.

Afzagen van de uitloop einden van het walsen

De lasmal waarop op de verdeeltafel op de freesbank een groef met de juiste diameter voor het voor– en achterwiel is gefreesd.

Opspanning voor het lassen.

Strikes voor de achterwielen zagen, een kleine 200 stuks voor de 6 achterwielen.

En in iedere strike 12 gaten van 6mm boren en verzinken. De ombouw naar CNC besturing van de freesbank loont zich hier zeker de moeite.

En in iedere strike 12 gaten van 6mm boren en verzinken

Als tussendoortje hier alvast de rookkasten, pijp op lengte maken, omdat we de juiste diameter niet konden krijgen buis open geslepen, iets dichtgewalst, en weer dichtgelast.

Hier staat een voorraadje hoepels voor de achterwielen en de rookkasten.

Inmiddels zijn de gaten voor de spaken ook geboord (met behulp van een boormal) en kunnen de achterwielen samengesteld worden.

Om het geheel hanteerbaar te houden worden de hoepels met hechtlassen aan elkaar gezet. Als later de strikes erop zitten houden die het geheel bij elkaar en hebben de lassen geen functie meer.

Afwerken van de laser gesneden spaken.

Hier wordt de helft van een persmal voor de strikes gefreesd. Omdat de strikes schuin over het wiel liggen moeten deze getordeerd en gewelfd worden om goed op het wiel aan te liggen.

Het contra deel van de persmal.